Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Kalendarium

Niedziela, 2024-05-19

Imieniny: Celestyny, Iwony

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 797379
  • Do końca roku: 226 dni
  • Do wakacji: 33 dni

Kartka z kalendarza

Wspólne śniadanie klas 1-3

W listopadzie ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasach 1-3 odbyło się wspólne spożywanie drugiego śniadania połączone z degustacją owoców, warzyw oraz mleka i ich przetworów.

Jedną z podstawowych zasad zdrowego odżywiania się jest regularne spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Wśród nich bardzo ważne miejsce zajmuje drugie śniadanie, które uczeń zjada w szkole. Posiłek ten dzieci najczęściej przynoszą z domu, ale są też takie dni, kiedy mogą je sobie przygotować sami, wspólnie z kolegami i wychowawcą.

Spotkanie rozpoczęło się pogadanką na temat  zdrowego odżywiania się i ważnej roli warzyw, owoców i produktów mlecznych w codziennej diecie. Podczas omawiania poszczególnych grup produktów wychowawcy zwracali uwagę na walory odżywcze poszczególnych produktów oraz ich umiejscowienie na  „Piramidzie zdrowego żywienia i stylu życia dla dzieci i młodzieży”. Wszyscy bardzo solidnie przygotowali się do tego dnia. Najpierw dzieci zebrały i przyniosły potrzebne produkty, które w większości stanowiły warzywa. Nie zabrakło pieczywa, wędlin, jajek, serów i ziół. Ze zgromadzonych produktów przygotowały apetyczne, smaczne i zdrowe kanapki.  Ale drugie śniadanie to nie tylko kanapki! Dzieci chętnie piły mleko, które codziennie jest dostarczane do szkoły dzięki unijnemu programowi „Program dla szkół” . Mamy nadzieję, że działania przeprowadzone wśród dzieci przyczyniły się do kształtowania zdrowych nawyków  żywieniowych, a przede wszystkim wpłyną na dokonywanie właściwych wyborów.

Galeria

Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie