Kalendarium
Niedziela, 2024-05-19
Imieniny: Celestyny, IwonyStatystyki
- Odwiedziło nas: 797379
- Do końca roku: 226 dni
- Do wakacji: 33 dni
Wspólne śniadanie klas 1-3
W listopadzie ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasach 1-3 odbyło się wspólne spożywanie drugiego śniadania połączone z degustacją owoców, warzyw oraz mleka i ich przetworów.
Jedną z podstawowych zasad zdrowego odżywiania się jest regularne spożywanie 4-5 posiłków dziennie. Wśród nich bardzo ważne miejsce zajmuje drugie śniadanie, które uczeń zjada w szkole. Posiłek ten dzieci najczęściej przynoszą z domu, ale są też takie dni, kiedy mogą je sobie przygotować sami, wspólnie z kolegami i wychowawcą.
Spotkanie rozpoczęło się pogadanką na temat zdrowego odżywiania się i ważnej roli warzyw, owoców i produktów mlecznych w codziennej diecie. Podczas omawiania poszczególnych grup produktów wychowawcy zwracali uwagę na walory odżywcze poszczególnych produktów oraz ich umiejscowienie na „Piramidzie zdrowego żywienia i stylu życia dla dzieci i młodzieży”. Wszyscy bardzo solidnie przygotowali się do tego dnia. Najpierw dzieci zebrały i przyniosły potrzebne produkty, które w większości stanowiły warzywa. Nie zabrakło pieczywa, wędlin, jajek, serów i ziół. Ze zgromadzonych produktów przygotowały apetyczne, smaczne i zdrowe kanapki. Ale drugie śniadanie to nie tylko kanapki! Dzieci chętnie piły mleko, które codziennie jest dostarczane do szkoły dzięki unijnemu programowi „Program dla szkół” . Mamy nadzieję, że działania przeprowadzone wśród dzieci przyczyniły się do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych, a przede wszystkim wpłyną na dokonywanie właściwych wyborów.